Jak zmenšit více obrázků najednou v programu Picasa2?


Pokud potřebujete hromadně zmenšit více obrázků, například protože, je chcete poslat známým mailem, nebo je chcete publikovat na svém blogu a podobně, čtěte dále.
Pro naše účely poslouží program Picasa2 od společnosti Google, který lze zdarma stáhnout i používat z těchto stránek: [Picasa2]. Ten si po instalaci „prohlédne“ váš disk a najde na něm veškeré obrázky.Obrázky již máme roztříděny a můžeme se pustit do zmenšování. Označíme si námi požadované obrázky pomocí kliknutí myši a současného držení shiftu (klávesa Shift) nebo controlu (klávesa Ctrl).

Picasa2 výběr s ctrl + myš

Zde je vidět jak pomocí zmáčknuté klávesy Ctrl a klikáním myši lze označit jednotlivé libovolné obrázky.

Picasa2 výběr s shift + myš

Připoužití klávesy Shift a současném kliknutí myši lze označit souvislý výběr obrázku. Tedy kliknete odkud a následně až kam se má výběr obrázků uskutečnit

Následně vybereme položku Soubor a v menu Exportovat obrázek do složky… Ctrl+Shift+S nebo můžeme po výběru obrázků zmáčknout uvedenou kombinaci kláves.

Picasa2 hromadná úprava fotek

Na kartě Export do složky lze pomocí tlačítka Procházet určit kam budou výsledné zmenšené obrázky uloženy, dále název nové složky. A nyní přichází ta pro nás důležitá volba Možnosti velikosti obrázku:, kde zvolíme možnost Změnit velkost na:. Teď si můžeme vybrat požadovanou velikost pomocí posuvníku nebo vepsáním požadované šířky do příslušného políčka.

Picasa2 export souboru

U možnosti Kvalita obrázku: lze zvolit jakou výslednou kvalitu budou obrázky mít. Čím nižší kvalita, tím nižší velikost výsledného obrázku. Můžete ponechat výchozí volbu.

Picasa2 nastavení vlastní kvality

Nyní stačí zmáčknout tlačítko OK a započne proces zmenšování.

Po dokončení koverze se otevře okno s aktivní složkou, kde jsou uloženy výsledné obrázky.

Okno průzkumníka

Závěrem bych rád upozornil, že tento postup platí i v případě, že chcete zmešit pouze 1 fotku nebo obrázek.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *