Vysoké Tatry 2007


Při příležitosti mé první „opravdové“ dovolené jsem zavítal s přítelkyní do Vysokých Tater. Ubytováni jsme byli v penzionu Valaška v Dolném Smokovci. Z penzionu je to ke stanici tatranské električky 500 m (měřeno krokoměrem). Do Horného Smokovce je to něco kolem 3 km.

Podnikli jsme několik výšlapů, ale počasí nebylo vždy příznivé, takže všechny naplánované túry se neuskutečnily.

2.9.2007 – Štrbské pleso -> vodopád Skok -> Bystrá lávka -> Chata pod Soliskom -> lanovkou na Štrbské pleso

Toto byla naše první tůra. Ráno jsem se pěkně projeli z Dolného Smokovce do Štrbského plesa, kde začínal náš výstup. Ze začátku bylo turistů na husto. Někteří opět krásně vybaveni teniskami, riflemi a jiným naprosto vhodným turistickým oblečením do takového to terénu. Naštěstí buď šli příliš pomalu, nebo volili jinou trasu než my, takže nakonec to obří procesí, které se vyvalilo z električky, prořídlo na únosnou míru, která již nepřipomínala zástupy věřících do Mekky v období Ramadánu.

Počasí nám přálo. Slunce příliš nepálilo, nebylo tedy horko a ani nepršelo, takže nebylo mokro, ani zima.

Naplánovaná trasa nebyla příliš náročná, pro začátek, měl jsem tedy dost času na zastávky, při kterých jsem zkoušel zbrusu nový fotoaparát.

3.9.2007 – Hrebienok ->Téryho chata -> Priečné sedlo -> Zbojnická chata -> Hrebienok

Trošku náročnější túra s větším množstvím řetězů. Počasí bylo snesitelné, kolem 9°C, nepršelo a ani nesněžilo. Cestou jsme potkali množství lidi jen po Teryho chatu. Na Priečné sedlo s námi šlo jen několik málo skupinek s velkým odstupem od nás. Nakonec jsme dokonce viděli kamzíky u Zbojnické chaty.

4.9.2007 – Belianská jaskyňa

Bylo špatné počasí, a tak jsme se rozhodli podívat pod zem. Nebyli jsme sami koho to napadlo. U pokladny se vytvořila solidní fronta, ale po zhruba 20 minutách čekání jsme se dostali do podzemí. S námi šla početná skupina polských turistů, kteří se zřejmě účastnili nějakého závodu o co nejrychlejší prohlídku. Jeskyně byla pěkná, s mnoha krasovými útvary. Průvodce nám předvedl parádní akustiku některých jeskynních prostor pomoci audiotechniky a Paľa Habery :-D. Ovšem nedalo se fotit bez povolení. Přesto to některým nevadilo a fotilo se a natáčelo…

5.9.2007 – Tatranská lomnica -> Skalnaté pleso

Nedošli jsme protože bylo hnusně. Pršelo a pořádně foukalo. Vrátili jsme se do penzionu a jeli do termálu Vrbov. Je to docela hodně nenápadné termální koupaliště uprostřed ničeho. Na poprvé jsem ho přejel, neb nic nenasvědčovalo, že by ta odbočka u toho „hotelu“ vedla zrovna někam ke koupališti. Po nějakém tom kilometru, následoval obrat a pokus o nalezení správné cesty. Teď už úspěšně. Výhodou byl téměř prázdný areál, a to i co se bufetů a stánků týče, což zase až tak výhodné nebylo. Místo moknutí a mrznutí tu bylo naopak příjemně teplo, ve vodě.

6.9.2007 – Štrbské pleso -> Popradské pleso -> sedlo pod Ostrvou -> Vyšné Hágy

Ve čtvrtek bylo zase hnusně, ale o něco méně hnusně než ve středu. Takže nějaký ten menší výlet přicházel v úvahu. Zvolena byla výše popsaná trasa s tím rozdílem, že jsme měli naplánováno dojít až na Hrebienok. Nejdříve nás zmátlo, že v mapě byly udány jiné časové údaje než na turistických značkách, kde byla uvedena o 3 hodiny delší trasa než v mapě a navíc podle aktuálního počasí jsme se rozhodli trasu modifikovat.

U Popradského plesa byla viditelnost asi 10 m, foukal studený vítr a cestu lemoval shrnutý sníh. Po malé občerstvovací pauze pokračovala naše trasa nahoru na sedlo pod Ostrvou. Viditelnost klesla na zhruba 5 m a sněhu začalo přibývat. Protože nemrzlo, tak jsme místy pěkně čvachtali v rozbředlém sněhu a kalužích. Ze sedla nebylo vůbec nic vidět kvůli mlze. Sestup na stanici električky byl celkem rychlý.

[nggallery id=25]

Ještě bych upozornil na tatranskou električku (TEŽ). Prodejny jízdenek v menších stanicích jsou zrušeny, lístky se dají koupit v automatu přímo ve vláčku, případně pak ve stanici, kde se prodávají jízdenky. Automat je pouze na mince a jedna jízdenka stojí 10,- SKK. Podle tabulky (je i zezadu na jízdence) zjistíte kolik jízdenek potřebujete označit na cestu do zvolené cílové stanice.

Ve stanicích s prodejem jízdenek je možno koupit i jízdenku z konkrétní stanice do zvolené cílové destinace. Tato jízdenka se také musí označit při nástupu.

Existují i jízdenky vícedenní, které jsou levnější, ale vyplatí se až pokud budete jezdit často.
[ad#maly_baner]


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *