Sun xVM VirtualBox – více operačních systémů v jednom PC


K čemu to je?

Například si chcete/potřebujete vyzkoušet nějaký operační systém (OS), ale nemáte možnost, chuť nebo odvahu si ho nainstalovat na svůj notebook nebo stolní počítač. Pomocí tohoto programu si dokážete jednoduše nainstalovat téměř libovolný OS. Ten se po spuštění zobrazí v okně vašeho hostitelského OS, tj. toho, který máte již na vašem počítači nainstalován (Win XP, Vista, různé distribuce Linuxu a pod.).

Co k tomu potřebujeme?

Stáhneme si vhodnou verzi Sun xVM VirtualBoxu. Vybereme si podle toho, jaký OS budeme používat jako hostitelský. Pokud tedy například  máme na PC nainstalovaný MS Windows, stáhneme si verzi Sun xVM VirtualBoxu pro tento OS, která je označena v době psaní tohoto článku takto:

  • VirtualBox 2.1.4 for Windows hosts x86 | AMD64 (only on Windows x64!)

Ve většině případů použijete odkaz na verzi x86. Instalaci této verze budu popisovat dále.

Co se hardwarových nároků týče vám postačí jakýkoliv dnes běžně používaný domácí počítač. Více informaci naleznete zde.

Jak to nainstalujeme?

Instalační balíček tedy máme stažený, takže ho můžeme spustit a běžným způsobem nainstalovat.

Jak vytvoříme hosta?

Hostem se rozumí OS, který chceme vyzkoušet.

Spustíme si nainstalovaný  Sun xVM VirtualBox

Potřebujeme si vytvořit virtuální počítač, na který si pak nainstalujeme OS, který chceme vyzkoušet. Jako příklad jsem vybral Linuxovou distribuci Kubuntu 8.10.

sun_xvm_virtualbox_1.jpg

Klikneme tedy na tlačítko nový. Spustí se nám průvodce.

Sun_xVM_VirtualBox_2.jpg

Pokračujeme tlačítkem další.
Sun_xVM_VirtualBox_3.jpg

Zde zvolíme název (zvolil jsem Kubuntu 8.10 dle OS, který pak budu instalovat), typ operačního systému (tedy Linux) a verzi OS (tedy Ubuntu, z něj Kubuntu vychází).

Sun_xVM_VirtualBox_4.jpg

V tomto dialogu si zvolíme velikost operační paměti (RAM), kterou si po spuštění virtuální počítač ukousne  z fyzické RAM našeho PC. Velikost fyzické velikosti RAM nás samozřejmě limituje. Pokud máme v PC 1GB RAM, nemůžeme našemu virtuálnímu PC přiřadit celou fyzickou velikost. Musíme mít na paměti, že část si ukrojí OS (v mém případě Win XP), na kterém budeme náš virtuální stroj spouštět, případně další běžící aplikace. Vybral jsem postačujících 256 MB. Pokud máte více paměti, klidně zvolte větší číslo.

Sun_xVM_VirtualBox_5.jpg

Nyní si vytvoříme virtuální disk, kam bude náš OS nainstalován a který bude používat pro zápis dat a vůbec pro svůj běh. Na disku našeho PC se vytvoří soubor o velikosti, jež si zvolíme. Ten se bude pro virtuální PC tvářit jako jeho pevný disk.

Zatím žádný disk vytvořený nemáme tak použijeme tlačítko nový.

Sun_xVM_VirtualBox_6.jpg

Uvítá nás průvodce, poděkujeme mu kliknutím na Další.

Sun_xVM_VirtualBox_7.jpg

Můžeme si vybrat 2 typy disku. Nejednodušším je Fixed-size storage. Znamená to, že velikost, kteroou disku určíme je konečná. Pokud tedy vytvoříme 6 GB disk, bude mít vždy 6 GB.

Druhou možností je volba Dynamically expanding storage. Funguje to tak, že si zvolíme maximální velikost disku. Po dokončení průvodce se vytvoří disk o malé velikosti, ten se pak podle potřeb rozrůstá až do udané maximální velikosti.

Vybereme tedy volbu Dynamically expanding storage a přejdeme na další dialogové okno.

Sun_xVM_VirtualBox_8.jpg

Určíme si maximální velikost disku (zvolil jsem 6 GB). Do políčka Location vepíšeme pojmenování disku. Také si můžeme zvolit místo, kam si tento virtuální disk uložíme. Kliknutím na obrázek složky vedle políčka Location vyvoláme běžný dialog pro uložení souboru.

Sun_xVM_VirtualBox_10.jpg

Zde máme rekapitulaci parametrů virtuálního disku. Nyní zbývá dokončit průvodce.

Sun_xVM_VirtualBox_11.jpg

Nyní již máme vytvořen virtuální stroj. Nyní stačí do CD-ROM zasunout instalační medium (použil jsem Kubuntu 8.10) a spustit (zmáčknout zelenou šipku). Po instalaci vám již vždy po spuštění virtuálního PC naběhne plně funkční Kubuntu.

Sun_xVM_VirtualBox_12.jpg

Připojení k internetu je plně funkční, můžete používat i USB zařízení jako externí disk nebo zvukovou kartu.

Sun_xVM_VirtualBox_13.jpg

Pokud by se vám náhodou nedařilo zprovoznit vyšší rozlišení virtuálního desktopu, zkuste nainstalovat rozšíření. V záložce zařízení vyberte volbu Instalovat Přídavky pro hosta…

V Kubuntu se vám připojí CDčko a v něm spustíme skript příkazem:

sudo ./VBoxLinuxAdditions-x86.run

Následně budeme vyzváni pro vložení hesla superuživatele, což je stejné heslo jako pro přihlášení do systému (zadali jsme ho při instalaci). Po instalaci restartujeme Kubuntu. Nyní si již můžeme hrát s nastavovaním dalších zařízení, například zvýšit již zmíněné rozlišení virtuální obrazovky (další info je k nalezení ve FAQ a na foru).

Sun_xVM_VirtualBox_14.jpg

Na závěr si ještě ukážeme volby v nabídce počítač. Myslím, že volby jsou sebe vysvětlující.

Toť vše. Přeji příjemnou virtualizaci. 🙂

[ad#maly_baner]


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *